Titel: Nyheden
Adresse: http://jazzspecial.dk/index.php?id=20


Nyheder

10.04.2023

Tristan Honsinger og duoen Delius - Lillinger

modtager Instant Award in Improvised Music 2023

Den nu 73-årige Tristan Honsinger er født i Burlington, Vermont, USA. Han flyttede til Amsterdam i 1974 og etablerede sig hurtigt som cellist. Han blev et anker i både det Amsterdam-baserede ICP-univers og det Berlin-baserede FMP-univers. Her spillede Honsinger regelmæssigt med Misha Mengelberg og Han Bennink og havde adskillige langvarige samarbejder med kolleger som Michael Moore og Sean Bergin. Gennem 1980erne optrådte Honsinger ofte med Steve Beresford og Toshinori Kondo, og Honsinger deltog i Cecil Taylors Berlin '88-koncerter. En masse engagementer med Taylor og hans europæiske ensemble fulgte i de følgende år.

Tobias Delius er født 1964 i Oxford og begyndte at spille i Tysklands Ruhr-region, men finpudsede sine tenorsaxofon-spil i Amsterdam, hvor han flyttede til i 1984. Han sluttede sig til Available Jelly i 1989 og var medstifter af en kvartet med Han Bennink, Tristan Honsinger og først Larry Fishkind, senere Joe Williamson i 1990. Siden 2007 har Berlin været Delius hjem, og han har optrådt med blandt andre Axel Dörner, Joel Grip, Clayton Thomas og Liz Allbee. To andre bemærkelsesværdige projekter som Delius initierede i Berlin var Mullet og I Can Hear a Smell – en sekstet med blandt andre Christian Lillinger.

Trommeslager og komponist Christian Lillinger blev født samme år, som Delius flyttede til Amsterdam, og han studerede i Dresden hos Günther "Baby" Sommer – en af Honsingers jævnaldrende. Til sit første orkester kaldet Grund rekrutterede Lillinger blandt andre Tobias Delius i 2008. Og taler man om Berlins renæssance som et kraftcenter for improvisationsmusik, må Lillinger anerkendes for at være en dynamo. Lillingers bemærkelsesværdige allestedsnærværelse er også bundet op på flere længerevarende projekter. For eksempel komponisttrioen DLW bestående af Christopher Dell, Christian Lillinger og Jonas Westergaard, der siden 2011 har gjort det muligt at opleve musik på højeste niveau.

Med Instant Award følger $50.000 doneret af en anonym protektor.

© 2012 JAZZ Special