Nyheder

30.11.2013

En kvart million kroner for en 78er.

Samleren og blues-eksperten John Tefteller måtte op på $37,100.00 for at erhverve en raritet med blueslegenden Tommy Johnson. Det er den højeste pris nogen sinde for en 78 rpm grammofonplade.

Pladen på Paramount fra 1930 er den ene af to kendte kopier. De to sange på skiven, Alcohol And Jake Blues og Ridin’ Horse, regnes for noget af det bedste inden for genren og Tommy Johnson sidestilles med andre tidlige blues-kunstnere som Robert Johnson, Charley Patton, Skip James og Son House.

Tefteller har også den anden kopi af skiven, der indgår som cd i en trykt kalender-serie med tidlige blueskunstnere. Den nye kopi er i væsentlig bedre stand og vil blive genudgivet i 2014 sammen med en blues-kalender for 2015.

Tommy Johnson indspillede bare fem plader for Paramount i 1929 og 30 og tre for Victor. Han var dengang en temmelig ukendt sanger-guitarist fra Mississippi. Siden er hans plader blevet den hellige gral for blues-samlere, som betaler mange tusinde kroner for én af de få tilbageværende skiver. Johnson døde i Mississipi i 1956.

—De originale Paramount masters blev alle ødelagt under Anden Verdenskrig. Den eneste måde vi kan høre disse indspilninger er ved at redde de få tilbageværende kommercielle kopier, der findes i privat eje, forklarer Tefteller.

—Find den manglende Paramount-indspilning med Willie Brown eller J. D. Short, så skal du se mig skrive rigtig store checks ud.