Nyheder

12.06.2013

Millioner til danske komponister

Kodas resultat for fjerde kvartal 2012 er på hele 709 millioner kroner.

Næsten 16.000 af de 39.000 komponister, sangere og musikforlæggere, som udgør mellemmerne af Koda, kan glæde sig over store udbetalinger: 40 procent – det vil sige 350 millioner kroner – bliver det til. Altså næsten 22.000 kroner i gennemsnit til hver. 

Ti procent af forrige års omsætning, det vil sige 60 millioner, går til de nationale midler – kulturstøtte der fordeles af tre komponist-foreninger og en forlægger-forening, der er tilknyttet Koda. Der arbejdes på vedtægtsændringer således at også de, som ikke er med i en af de fire foreninger har samme adgang til de nationale midler.

Kodas indtægter har været støt opadgående i de sidste ti år.

—Musikbranchen er ikke i krise. Vi er en branche i forandring," konstaterer Kodas direktør Anders Lassen i årsberetningen og fortsætter:

—I løbet af de sidste ti år har den danske musikbranches indtjening været nogenlunde stabil. Men indtægterne har flyttet sig – fra pladeproducenter / pladeselskaber til Koda.

Anders Lassen påpeger også at det er forkert når politikere tror at it og telecom kan trække os ud af krisen:

—Se på en iPhone. Den bidrager ikke det fjerneste til vækst i Europa. Den er designet i USA og produceret i Kina. ... Men det indhold, vi har på vores smartphones og tablets, er konkurrencedygtigt verden over. Europæisk musik, litteratur, kunst og film beundres og efterspørges overalt. Og hvis man falder for dansk musik eller film, får man måske også lyst til at købe danske møbler, lamper og Legoklodser. Mange ting kan outsources til Kina, men vores kultur kan ikke. Der tales meget om "Digital Europe", men vi burde i stedet stræbe mod et "Creative Europe".